Modrá je dobrá
14. 3. 2014 - AF
A to nejen jako uklidňující barva stěn ložnice či relaxační lampičky, ale také pro vaše zdraví. Modrá a purpurová barva borůvek, černého rybízu nebo červeného zelí totiž signalizuje zvýšený obsah antokyanů. Ty patří mezi antioxidanty, což jsou látky, které v organismu brání škodlivým procesům. Hodně zjednodušeně řečeno, přijdou ke škodlivé látce a chemicky ji sdělí: „Hele, neoxiduj tady a zmiz.“ A ona zmizí…
Tak nás (nejen) antokyany chrání například před propuknutím rakoviny, infarktem, a také zpomalují stárnutí. Odborníci z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity se proto společně s kolegy z Česka, Slovenska, Německa, Rakouska, Japonska a Ruska zabývají výzkumem a využitím modré a purpurové pšenice, vzniklé zcela přírodním způsobem – bez přidání chemických barviv nebo genetické modifikace.
![]() |
Obilky, otruby a mouka z běžné (nalevo) a „barevné“ pšenice |
Pečivo, vyrobené ze zrna s vyšším obsahem antokyanů, je proto řazeno mezi funkční potraviny, tedy takové, které mají kromě prosté výživné hodnoty také další zdraví prospěšné účinky.
Pokud se podaří navázat spolupráci se zemědělci, mohly by se zdravější pekařské výrobky objevit na pultech prodejen do tří let.
![]() |
Pečivo upečené z “barevné” pšenice vypadá téměř stejně jako to běžné (první zleva), ale vaše tělo ten rozdíl pozná. Mňam. |
A na konec dobrá zpráva: na rozdíl od červeného zelí si při konzumaci tohoto pečiva neobarvíte jazyk, ruce ani oblečení.